Fázós TOPorgós teljesítménytúra

Fázós TOPorgós teljesítménytúra

Cipő bejáratós nem fázós, nem toporgós Fázós TOPorgós túra a Velencei hegységben a Pázmándi TOPorgó Természetjáró Egyesület szervezésében.

Új lábbelivel vaktában nagy távot nem terveztem, így pont jól jött a szervezés. Szintidő mint a tenger, kőbe vésett útvonal sincsen csak ellenőrzőpontok. Így is sikerült 20 kilométer felett hozni a végére egy-két kitérővel.

Templom

A túra kezdő és végpontja, a Palermói Szent Rozália templom

Nadap

Az első ellenőrzőpont, a nadapi szintezési ősjegy

Emlékmű

Ismeretlen szovjet emlékmű a sárga jelzés mentén

Alapvető tervem az volt, hogy Sukoró irányába indulva „letudom” az aszfaltozott részt, ami jó ötlet volt, mert így az út további részére esett a kellemesebb erdei menet.

Rövid távja ellenére sok érdekességgel szolgál a (nem meghatározott) útvonal. Rögtön az első pontnál található a Nadapi ősjegy és a mellé telepített szintezési főalappontok. Majd egy ismeretlen szovjet emlékmű mellett elhaladva hamar elérhető a második ellenőrzőpont a Bence-hegyi kilátó. Bár az 500 Forintos belépővel és panoráma parkolójával inkább városi kirándulóknak való hely, de a kilátás kárpótolja a teljesítménytúrázókat is.

Kilátó

A Bence-hegyi-kilátó

Kilátás

Kilátás a kilátóból

Kerékpárúton

(Kerékpár)úton Sukoró felé

Nézelődés után Sukoró felé vettem az irányt a kerékpárutat követve. Útközben tettem egy hurokszerű kitérőt az Olasz-kőfejtő felé, csak hogy növeljem a távot, majd a Zsuzsi presszó ellenőrzőpontnál megejtett pihenés és együttes reggeli-ebéd után haladtam is tovább.

Gyapjaszsák

Ingókő Sukoró határában, a Gyapjaszsák

Kilátás a kőfejtőről

Kilátás az Olasz-kőfejtőről Sukoró és a Velencei tó felé

Csúcsos-hegy közelében

A Csúcsos-hegy közelében, a piros háromszög mentén

Kiérve a településről végre könnyed erdei terep következett. Először kisebb hegyek ingókövekkel. Majd leereszkedve elértem az ellenőrzőpontot, a mára már kiapadt, térképeken sem jelölt Barlang-kúti forrást.

Pecsételés után a szurdokszerű Hurka-völgyben haladtam végig. Korábban itt csak éjszaka jártam, így újdonság volt nappal is látni.

A völgyből kis kerülővel (és szép kaptatóval) elérhető a pákozdvári barlang és az egykori bronzkori földvár maradványai. Ezt a kitérőt egy korábbi túrán már megejtettem, így most haladtam tovább. Útközben újabb látnivalók, Angelika-forrás, és (számomra) ismeretlen emlékmű, majd nyílt terepen D-vitamin gyűjtés után el is értem a következő ellenőrzőpontot.

Emlék

Örök emlék, útjelző tábla, amit lassan körbe nő a fa

A Hurka-völgyben

Szurdokvölgyi hangulat a Hurka-völgyben

Nem fázósan

Úton Meleg-hegy felé, nem fázósan, napsütéses időben

Meleg-hegyen pecsételés után begyűjtöttem egy geotorony kódot is, megvizsgáltam az egykori adótorony maradványait, amik leginkább lezuhant szovjet űrállomásra hasonlítanak, majd tovább indulva meglátogattam a plusz ellenőrzőpontot János-forrásnál. Innentől már csak „haza” kellett sétálni.

Adótorony

„Torony állott, most fémhalom”

Pince

Pince maradványa a János-forrásnál

Útközben felkerestem a térképen atombunker szellőzőnyílásként meghatározott objektumot (ami csalódásomra csak egy földből kiálló cső volt) majd célba is értem viszonylag korán, délután 2 óra környékén.

Szellőzőnyílás

Atombunker szellőzőnyílás

Díjazás

A díjazás: vicces kitűző, zsíros és lekváros kenyér

Forró tea

Egy túra tökéletes lezárása: napsütés és forró tea

Nem volt sem fázós, sem toporgós, de pont ezért kellemes túra volt. Sok napsütéssel, jó idővel, és még a cipő is jól vizsgázott.

Írta és fényképezte: Varga Attila

A szerző további fotói és túraleírásai: facebook.com/elmentemturaznimajdjovok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük