Események betöltése

« Összes Események

Zagyva – Hajta

május 25.

zagyva-hajta

A Jászberényi Triatlon Sportegyesület által szervezett Coop 33. Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúrák keretében a Jászberény közelében található természetvédelmi területek szépségeit ismerhetjük meg.

A Zagyva ősidők óta háborítatlanul és szeszélyesen kanyarog érintetlen, természetes medrében. A folyót kísérő ártéri erdők és rétek a Zagyvamenti Természetvédelmi Terület részei. Utunk során vízbe dőlt famatuzsálemekkel, ecsetpázsitos réttársulásokkal, öreg fűzfákkal, hatalmas jegenyékkel, feketenyár óriásokkal találkozhatunk.

A Bán-hegyen egykor szebb napokat is megélt szőlőhegyek présházakkal szegélyezett, terebélyes eperfákkal kísért homokos dűlőútjain, egy rég elfeledett szőlő- és bortermelő kultúra emlékei között gyalogolhatunk.

A Hajta-mocsár Természetvédelmi Terület őrzi az egykori mocsárvilág emlékeit, az ős-Zagyva árteréből a megmaradt tájértékeket, annak színes élővilágát. A mocsár vidéke az év nagy részében szárazon álló nádas, mocsárrétek és pusztai élőhelyek együtteséből áll. A zsombékok között megbújó vizek és a rejtekadó nádas rengeteg madárnak ad otthont. Temérdek, és ezek között sokféle védett növénnyel találkozhatunk.

Részletek

Dátum:
május 25.
Esemény kategória:
Esemény címkék: